Verloskundige zorg

Verloskundige zorg

Vanaf het moment dat je kinderwens ontstaat kan je bij ons terecht. Wij begeleiden je in de zwangerschap, tijdens de bevalling en de kraamtijd. Lees meer over de zorg die wij bieden.

Wat je van ons kunt verwachten

Zodra je je bij ons inschrijft zullen wij contact met je opnemen om een kennismaking in te plannen. Gedurende de gehele zorgperiode zorgen we ervoor dat alle benodigde afspraken ingepland worden.

In de tijdslijn hieronder staat wat je kunt verwachten tijdens de komende maanden.

Wil je hier vanaf wijken? Geen enkel probleem. Het overzicht is bedoeld om een beeld te geven van onze zorg.

Onze contactmomenten

De volgende momenten zullen we elkaar zien:

  • Bij het kennismakingsgesprek
  • Op controles gedurende zwangerschap - gemiddeld 12 controles
  • Bij echo's op de praktijk - gemiddeld 5 echo's
  • Onderzoeken bij jouw baby - NIPT, 13 & 20 weken echo en de hielprik screening
  • Je hebt onze volledige support tijdens je bevalling
  • Op kraambezoeken - gemiddeld 3 bezoeken

Onze contactmomenten tijdens jouw zwangerschap

4+
weken
Zwanger!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Neem contact op met ons om de eerste afspraak en de eerste echo in te plannen. Heb je voor je eerste afspraak al vragen? Dan kan de verloskundige deze alvast voor je beantwoorden.

Ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D? Start hier anders alsnog mee.

Eerste echo

Ben je nieuwsgierig naar wat er in je buik gebeurt en wil je niet wachten op de termijnecho, dan kan je bij ons een echo krijgen bij 8 weken.

Deze echo krijg je kado van ons als er geen medische reden is voor de echo. Bij de 8 weken echo kijken we naar het hartje van de baby, die kan je nu duidelijk zien kloppen. Ook wordt er duidelijk of er sprake is van 1 kindje of dat het een meerling is. Meestal lukt het om de echo via de buik te maken. Soms is het nodig om de echo vaginaal te maken. De echo kan op z'n vroegst verricht worden bij 6 weken, maar is dan nog niet zo betrouwbaar en duidelijk, om die reden heeft het de voorkeur te wachten tot week 8 met de eerste echo.

Wij hebben ook een speciaal en gratis hartjesspreekuur; maak je je zorgen of het goed gaat met de baby? Kom dan voor een korte echo om het hartje van de baby te zien!

Lees verder
7 - 8
weken
8
weken
Eerste afspraak bij de verloskundige

De eerste kennismaking met de verloskundige!  De verloskundige geeft je informatie over de praktijk zodat je weet hoe je ons kan bereiken en wat onze werkwijze is.

Deze eerste afspraak duurt ongeveer een uur. De vragenlijst die jullie vooraf hebben ingevuld bespreken we. Je krijgt uitleg over de onderzoeken die wij kunnen verrichten in de zwangerschap, de controles die je krijgt en voorlichting over een gezonde zwangerschap. Hier kan je ook alle vragen die jij hebt aan de verloskundige voorleggen.

Lees verder
De termijnecho

Bij deze echo wordt de baby opgemeten van de billen tot het hoofd. De lengte die hier gemeten wordt bepaald de uitgerekende datum!

Tussen week 10 en week 11 wordt de termijnecho gemaakt. Tijdens deze echo zie je dat de baby enorm gegroeid is in 2 weken tijd. Je kunt ineens het profiel van de baby zien en de armen en de benen van de baby.

Lees verder
10
weken
11
weken
Informatie NIPT, 13 en 20 weken echo

Wil je meer informatie over de onderzoeken die verricht kunnen worden in de zwangerschap naar de baby? Wij geven je uitgebreid uitleg hierover.

Iedere zwangere krijgt bij de intake de vraag of ze informatie wenst over onderzoeken die verricht kunnen worden bij het ongeboren kindje, dit wordt prenatale screening genoemd. Het gaat over de NIPT en de 13 en 20 weken echo. De NIPT is een bloedonderzoek wat informatie geeft over kindjes met het syndroom van Down, Edwards of Patau. Dit bloedonderzoek kan je vanaf 11 weken zwangerschap verrichten.

De 13 weken echo is een echo die vroeg in de zwangerschap kijkt of er afwijkingen zichtbaar zijn bij de baby. Bij de 20 weken echo wordt dit onderzoek herhaald. De baby is dan groter en daarmee zijn de structuren ook beter te beoordelen.

Je bent niet verplicht om deze onderzoeken te doen.

Wil je meer lezen over de prenatale screening. Lees dan verder in onze kennisbank over prenatale screening.

Lees verder
13 weken echo

Deze medische echo beoordeelt of de ontwikkeling van de baby voorspoedig verloopt.

Tussen week 12+3 en 14+3 kan de 13 weken echo verricht worden. Bij de 20 weken echo kan dit met meer betrouwbaarheid beoordeeld worden, maar eventueel grote problemen bij de ontwikkeling van de baby zouden nu al zichtbaar kunnen zijn.

De 13 weken echo is op dit moment een wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over op de pagina over prenatale screening.

Lees verder
13
weken
16
weken
Controle van het hartje

Tijdens deze controle hoor je het hartje van de baby!

De verloskundige zal je bloeddruk meten en je buik controleren op de groei. Ze kan je ook het hartje van de baby laten horen. Verder is het goed om voor week 16 je aan te melden voor de kraamzorg. Ook kan je eventueel kinderopvang regelen en indien jullie niet getrouwd zijn een afspraak te maken bij de gemeente om de erkenning van de ongeboren vrucht te regelen.

Lees verder
Geslachtsbepaling echo

Ben je nieuwsgierig naar het geslacht van de baby? Vanaf 16 weken kunnen wij hier met de echo naar te kijken!

Deze echo moet je zelf betalen en geeft naast de ontdekking van het geslacht is van het kindje, mooie foto's van jullie kindje.

Lees verder
16
weken
19
weken
20 weken echo

De 20 weken echo wordt ingepland in week 19. Deze medische echo is bedoeld om eventuele afwijkingen op te sporen bij de baby. Een spannende echo dus! 

Onze echoscopiste bekijkt de baby nauwkeurig en zal daarna direct de uitslag met jullie delen. Lees meer over de inhoud van deze echo op onze pagina over prenatale screening.

Lees verder
Controle bij de verloskundige

Na de 20 weken echo heb je een afspraak met de verloskundige. Zij neemt de uitkomsten van de echo nog een keer met je door.

Zoals bij iedere controle wordt ook je bloeddruk gemeten en krijg je het hartje van de baby te horen. De verloskundige zal je ook informeren over de beschikbaarheid van de kinkhoestvaccinatie en het geven van borstvoeding aan de baby.  

Lees verder
20
weken
24
weken
Zwangerschapscursus

Iedereen bereidt zich op een eigen manier voor op de bevalling en de komst van de baby.  Het volgen van een bijeenkomst over de baring of het geven van borstvoeding kan hier goed bij helpen.

Tijdens deze controle informeert de verloskundige je over de mogelijkheden en kan ze meedenken wat bij jullie past. Wil je graag sporten in groepslessen, of juist een kleine cursus samen met je partner? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Lees verder
Kindsbewegingen!

De meeste vrouwen voelen hun kindje voor het eerst bewegen tussen week 20 en 24. Dit kan de ene dag heel duidelijk zijn, maar een andere dag wat minder. Met 27 weken is je baby zwaar en sterk genoeg om zich elke dag duidelijk te melden!

Tijdens de controle bij de verloskundige zal ze door aan je buik te voelen, mogelijk ook kunnen vertellen in welke houding de baby ligt! Dit zal de komende weken nog per dag verschillen doordat de baby nog voldoende bewegingsruimte heeft. Door het voelen aan de buik kunnen wij naast de ligging van de baby, ook inschatten of je baby goed groeit. Is hier een twijfel over? Dan wordt een groeiecho ingepland.

Voel je de baby na week 27 plotseling veel minder bewegen dan je gewend bent? Neem dan contact op met de verloskundige.

Lees verder
27
weken
30
weken
Informatie over de bevalling

Je komt nu vaker bij de verloskundige. Dit is belangrijk omdat we je bloeddruk en de groei van de baby in de gaten willen houden.

Ook zal je steeds meer bezig zijn met de bevalling en de periode na de bevalling. We beantwoorden graag al je vragen, maar helpen je ook met het geven van informatie over de bevalling of het vormen van een geboorteplan.  

Lees verder
Indien nodig, de groeiecho

Niet iedereen krijgt een groeiecho in de zwangerschap. Er is een aantal indicaties wanneer deze groeiecho wel verricht mag worden; de belangrijkste reden is als de verloskundige twijfelt over de groei van de baby.

Tijdens de groeiecho wordt het hoofd, de buik en het bovenbeen van de baby opgemeten. Dit geeft en inschatting over het huidige gewicht van de baby. Voelt de verloskundige tijdens de controle een normale groei van je buik, dan is dit een erg betrouwbare methode om een inschatting te maken van het gewicht en is een echo niet nodig.

Lees verder
30
weken
33
weken
Geboorteplan

De bevalling komt nu echt dichterbij! Misschien moet je nog een paar weken werken en dan start het zwangerschapsverlof. Sommige vrouwen hebben al een geboorteplan voorbereid, andere moeten zich nog verder verdiepen.

Tijdens de controle met 33 weken nemen we uitgebreid de tijd om je te informeren over de baring. Heb je een geboorteplan geschreven of heb je hier hulp bij nodig? Neem deze dan mee naar de afspraak.

Ben je nog niet zo ver maar wil je wel een geboorteplan maken? Dan bespreken we deze met je in een volgende controle.

Lees verder
De ligging van de baby

De meeste baby's liggen in week 35 met het hoofdje naar beneden. We controleren dit met de echo om hier helemaal zeker van te zijn.

Tijdens deze controle onderzoekt de verloskundige opnieuw of de baby goed doorgroeit in je buik en vertelt ze je de ligging van het kindje.

Lees verder
35
weken
37
weken
Vanaf nu mag de bevalling beginnen

Vanaf week 37 is je kindje er klaar voor om geboren te worden. De meeste baby's laten echter nog even op zich wachten.

De verloskundige heeft eerder met je besproken wanneer je ons moet bellen. Zijn je weeën gestart of breken je vliezen als eerste? En ook thuis zullen de voorbereidingen op de komst van het kindje bijna afgerond zijn. Een tasje met spullen om mee te nemen als je in het ziekenhuis staat klaar.

Je komt nu iedere week op controle bij ons. We houden je bloeddruk en de groei van de baby nauwkeurig in de gaten.

Lees verder
De laatste loodjes

Veel vrouwen beginnen de buik nu zwaarder te vinden. Het aftellen is begonnen.

Ook deze controle is bedoeld om je bloeddruk en de groei van de baby te controleren. Heb je misschien nog vragen ter voorbereiding op de bevalling of de kraamtijd?

Lees verder
38
weken
39
weken
Controle bij de verloskundige

Hoe dichterbij de 40 weken, hoe groter de kans dat de bevalling zal starten.

De meeste bevallingen zien we een paar dagen na de uitgerekende datum in plaats van ervoor.

Lees verder
De uitgerekende datum

Ongeveer 4% van de kinderen wordt geboren op de uitgerekende datum. De rest komt wat eerder of wat later. Toch leef je waarschijnlijk erg toe naar deze dag!

Misschien krijg je al last van voorweeën of verlies je de slijmprop. Bevalling kunnen verschillende voortekenen geven, pas wanneer de weeën elke 5 minuten komen kan je er redelijk zeker van zijn dat de bevalling zal doorzetten.

Lees verder
40
weken
41
weken
1 week later

85% van de vrouwen is bevallen bij week 41. Dat betekent dat er nog steeds veel kinderen in de buik zitten bij week 41.

Wanneer de moeder en het kind het  goed maken, is er geen reden om in te grijpen. Wel krijg je extra controles aangeboden om de conditie van moeder en kind nog beter te kunnen controleren in de laatste dagen van de zwangerschap. Zo krijg je een echo aangeboden om het vruchtwater te controleren en controleren we de moeder om de dag. Als je wil kunnen we proberen om de vliezen los te strippen van de baarmoeder wand.

Wil je niet langer wachten tot de weeën spontaan op gang komen? Vanaf week 41 krijg je de mogelijkheid om te kiezen om de bevalling in te leiden. Dit gebeurt dan in samenwerking met de gynaecoloog.

Lees verder
De bevalling

De verloskundige bel je wanneer de weeën op gang zijn gekomen en je haar steun kan gebruiken. We zijn er voor jullie en houden de conditie van moeder en kind nauwkeurig in de gaten.

Gedurende de gehele bevalling zijn we in de buurt vanaf het moment dat jullie dat wensen. We gaan met je mee naar het ziekenhuis. Mocht er ook zorg van de gynaecoloog nodig zijn, dan zorgen wij voor een complete en duidelijk overdracht van zorg, waarin ook jullie geboorteplan besproken wordt.

Lees verder
0
dagen
2
dagen
De kraamtijd is begonnen

De eerste dagen met je kindje thuis! Dat is wennen. Vaak zijn er vragen, bezorgdheden en vragen over je fysieke herstel. De verloskundige komt bij jullie thuis langs om dit te bespreken.

Na de bevalling krijg je maar weinig kans om echt uit te rusten. De baby moet ook erg wennen aan de nieuwe situatie; het is koud, er is licht en geluid en de voeding komt niet meer vanzelf. Gelukkig is ook de kraamzorg er om jullie te helpen om voor de baby te zorgen. Ze leert jullie de juiste temperatuur van de baby, hoe moet je de baby voeden en verschonen. Ook controleert ze de kraamvrouw. De verloskundige neemt alle vragen die jullie nog hebben met je door. Tips voor iets meer nachtrust en hulp bij de borstvoeding. Jullie staan er niet alleen voor deze dagen.

Lees verder
De hielprik

De hielprik verrichten we thuis bij de baby.

De hielprik is een bloedonderzoek uit de voet van de baby. Wil je daar meer over lezen, kijk dan in ons kenniscentrum. Rond deze tijd kunnen ook de kraamtranen gaan lopen. Het wisselen van hormonen, de liefde voor je kindje en jullie nieuwe gezinssituatie, je lichamelijk herstel. Er gebeurt veel deze dagen. De tranen mag je gewoon laten lopen. Voldoende rust en iemand om je hart te luchten zal helpen.

Lees verder
4
dagen
6
dagen
De baby groeit

De eerste dagen na de geboorte zal je baby wat gewicht verliezen, maar tegen het einde van de eerste week groeien de meeste baby's weer. 2 weken na de geboorte zitten kindjes weer boven het geboortegewicht.

Dit komt omdat de borstvoeding op gang moet komen. Door de baby elke 2-3 uur aan te leggen komt de productie van borstvoeding op gang. Eerst een klein beetje, maar je zal binnen een paar dagen stuwing krijgen, je borsten zullen groeien en de melk zal gaan stromen. Dit is ook het moment dat de baby weer gaat groeien.

Ga je flesvoeding geven? Ook dan is het belangrijk om met kleine beetje melk te beginnen, de eerste flesjes bevatten niet meer dan 10cc. De maag van de baby is klein en moet langzaam groeien. De kraamverzorgster zal je hierin ook adviseren.

Lees verder
De laatste kraamvisite

De baby is een week oud. De verloskundige komt voor de laatste keer langs.

Ze bespreekt wat jullie van de komende weken kunnen verwachten en wanneer je ons kan bellen. De zorg wordt overgedragen aan de huisarts en het consultatiebureau.

Lees verder
8
dagen
6
weken
De nacontrole

Dit is de laatste afspraak op de praktijk.

We zien je graag nog een laatste keer om te horen hoe het met jullie gaat. We controleren je fysieke herstel en horen graag hoe je onze zorgverlening hebt ervaren.

Lees verder

Echo's tijdens jouw zwangerschap

6+
weken
Bloedverlies?

Soms kan er vroeg in de zwangerschap een kleine of grotere hoeveelheid vaginaal bloedverlies ontstaan. Soms is dit onschuldig, soms is het een teken dat het niet goed gaat met de zwangerschap.

In overleg met de verloskundige kan er een vroege echo gemaakt worden. Deze echo wordt vaginaal verricht omdat het vruchtje klein is en via de buik nog niet zichtbaar. Deze echo kan je informatie geven of het vruchtje in de baarmoeder zit en niet er buiten. Ook wordt duidelijke of het hartje van de baby klopt. Wanneer je eerder dan 6 weken kijkt, zie je het hartje van de baby nog niet kloppen.

Wil je meer weten over bloedverlies in de zwangerschap? Lees dan meer in ons kenniscentrum.

Lees verder
De eerste keer de baby zien

Iedereen mag bij ons langskomen voor een 8 weken echo! De baby is nog kleiner dan 2 cm bij deze termijn!

De baby ziet er nog niet uit als een mensje en is nog opgekruld. Met deze echo kan je het hartje van de baby zien kloppen, we meten de baby op en we kunnen zien of het gaat om 1 of 2 kindjes. Met de meting schatten we de uitgerekende datum. Je krijgt je eerste foto van de baby mee na deze echo.

Het kan gebeuren dat je baarmoeder nog diep in het bekken ligt. Dan kan het nodig zijn om de echo vaginaal te verrichten. Meestal lukt deze echo via de buik.

Lees verder
8
weken
8-12
weken
Hartjesspreekuur

Ben je benieuwd of de baby goed doorgroeit? Hiervoor hebben we het hartjesspreekuur.  

Soms is er een reden dat je bezorgd bent. Soms vind je het zo bijzonder wat er in je buik gebeurt dat je heel even wil kijken hoe de baby gegroeid is. Voor jullie hebben we het hartjesspreekuur. Je maakt een afspraak voor een korte echo waarbij we de baby nog een keer opmeten en je het hartje laten zien.

Lees verder
De termijnecho

Tussen week 10 en 11 wordt de termijnecho gemaakt. De baby is dan groter dan 3 cm.

De baby is veel beter te herkennen; je kan het profiel zien van het gezicht en de armen en de benen zijn duidelijk zichtbaar. We kunnen nu duidelijk het hoofd en de billen van de baby zien en daarmee kunnen we de baby betrouwbaar opmeten. Op basis van deze meting wordt de uitgerekende datum bepaald. Naast de uitgerekende datum, krijg je natuurlijk ook mooie foto's van de baby mee.

Lees verder
10
weken
13
weken
13 weken echo

Deze echo valt onder de prenatale screening. Deze echo wordt verricht als je kiest voor deze echo, nadat je hierover het informatie gesprek hebt gehad. De baby is ongeveer 7 cm, dit is de laatste keer dat de baby wordt opgemeten van billen tot hoofd.

Met deze echo bekijken we vroeg in de zwangerschap of de baby zicht goed ontwikkeld. Deze echo bekijkt of de aanleg van de baby voorspoedig verloopt. Je kan deze echo alleen verrichten als je mee doet aan het wetenschappelijke onderzoek naar de 13 weken echo. Lees hier meer over de echo en het onderzoek.

Lees verder
Geslachtsbepaling

Zijn jullie nieuwsgierig of jullie een jongen of meisje verwachten? Met 16 weken kunnen we dit zien.

De geslachtsbepaling is een pretecho en dit betekent dat je deze zelf moet betalen. Je krijgt mooie foto's mee van het onderzoek!

Lees verder
16
weken
19
weken
20 weken echo

De 20 weken echo valt ook onder prenatale screening. De baby weegt ongeveer 250-300 gram. De echo wordt verricht tussen week 19 en 20.

Deze echo wordt alleen verricht als jij hebt aangegeven dat je dit wil. De 20 weken echo bekijkt of alle structuren van de baby er normaal uit zien. Niet alles is volledig te beoordelen, maar de baby is groter dan met 13 weken en daardoor is deze echo meer betrouwbaar. De baby wordt tijdens het onderzoek opgemeten, je gaat nu al zien dat alle kindjes een eigen groeicurve hebben en dus groter of kleiner kunnen zijn dan het gemiddelde. Lees hier meer over de 20 weken echo.

De echoscopiste kan je het geslacht van de baby vertellen als je dit wil weten. Dit is met 20 weken goed zichtbaar.

Lees verder
Groeiecho

Gedurende de 2e helft van de zwangerschap kan de verloskundige een groeiecho aanvragen wanneer ze twijfelt aan de groei van de buik. Soms wordt de groeiecho preventief ingezet, dan gebeurt dit meestal rond 30 weken.

Bij een groeiecho wordt de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het bovenbeen opgemeten. Deze metingen worden individueel beoordeeld, maar worden ook in een formule gezet. Uit deze formule komt een geschat gewicht van de baby op dit moment. Ook wordt met de echo de ligging van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta beoordeeld.

Lees verder
30
weken
32
weken
Placenta ligging

Deze echo wordt alleen verricht, als er tijdens de 20 weken echo een lage ligging van de placenta is gezien. Was dit niet zo? Dan wordt deze echo niet gemaakt.

Met 20 weken is de placenta relatief groot, voor een nog kleine ruimte in de baarmoeder. Het kan dan zijn dat de placenta nog een stukje over de baarmoedermond heen ligt. Met 20 weken is dit onschuldig, maar de placenta kan hier niet meer liggen als je gaat bevallen. Door de groei van de baarmoeder komt de placenta bijna altijd mee omhoog. Met 32 weken kijken we met de vaginale echo of de placenta voldoende meegegroeid is en niet meer over de baarmoedermond ligt. De uitgang is dan vrij voor de baby om met de geboorte doorheen te kunnen.

Andersom kan niet: als met 20 weken de placenta niet over de baarmoedermond ligt, kan deze later in de zwangerschap niet ineens over de baarmoedermond liggen. Om die reden hoeft het merendeel van de vrouwen deze echo niet te laten maken.

Lees verder
Liggingsecho

Niet bij iedereen is er na de 20 weken echo nog een indicatie om een groeiecho te maken. Om er zeker van te zijn dat het hoofdje van de baby beneden ligt, maken wij een echo om dit te controleren.

Dit gebeurt op het verloskundige spreekuur. Mocht de baby bij deze controle nog in stuitligging liggen dan zal de verloskundige je informeren over de mogelijkheden om te proberen de baby te laten draaien. Dit kan door de gynaecoloog geprobeerd worden, maar soms werkt bijvoorbeeld acupunctuur ook.

Lees verder
35
weken
41
weken
Vruchtwater controle

Ben je nog niet bevallen? Dan meten we tijdens deze echo de groei van de baby nog een keer op en we meten of er voldoende vruchtwater om de baby heen zit.

De hoeveelheid vruchtwater wordt aan het einde van de zwangerschap iets minder. De baby heeft dit vruchtwater nodig om te kunnen bewegen. Het geeft ons een indicatie dat de placenta nog goed functioneert.

Lees verder

Wij staan voor jou klaar

  • 24/7 zijn onze verloskundigen bereikbaar.
  • 5 dagen per week spreekuur op de praktijk.
  • 5 dagen per week telefonisch consult met de verloskundige.
  • 5 dagen per week hartjespreekuur met de doptone.
  • 1 dag per week hartjesspreekuur met de echo.
  • 6 weken lang na de geboorte bereikbaar voor ondersteuning
“Having the chance to experience the simplicity of nature with the help of the midwives was a life changing experience. ”
“Hier moet je zijn voor fijne én zeer professionele begeleiding tijdens deze bijzondere periode van je leven!”
“De allerbeste praktijk in Rotterdam en omstreken! Hier moet je zijn voor fijne én zeer professionele begeleiding.”
“Ze zijn allemaal heel kundig, meegaand begripvol met een gezonde doses humor!”

Bekijk ook eens ons kenniscentrum