Bloedverlies en miskraam
Bloedverlies tijdens het 1e trimester
Het komt geregeld voor dat er in het begin van de zwangerschap sprake is van vaginaal bloedverlies. Hier kan je erg van schrikken, gelukkig is dat niet altijd nodig. Bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben en kan onschuldig zijn.
Het bloedverlies kan veroorzaakt worden door de innesteling van het vruchtje in de baarmoeder, of door het springen van een bloedvaatje op de baarmoedermond. Het bloedverlies stopt dan vanzelf en je hebt geen buikpijn.
Het kan ook zijn dat het bloedverlies een teken is dat het vruchtje niet goed ontwikkelt en dat dit een signaal is van de start van een miskraam. Tijdens een miskraam wordt het vruchtje uitgestoten. Het bloedverlies gaat gepaard met menstruatie-achtige krampen. De oorzaak van een miskraam kan zijn dat het vruchtje niet gezond is aangelegd. Hierdoor kan de zwangerschap niet verder ontwikkelen.
Veel vrouwen schrikken als ze vaginaal bloedverlies zien. Is er sprake van bloedverlies en maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op. In veel gevallen kunnen we met de echo kijken of alles in orde lijkt met het kindje.
Heb je erge buikpijn in het 1e trimester? Laat ons dit dan ook weten.
Bloedverlies tijdens het 2e en 3e trimester:
Wanneer er later in de zwangerschap sprake is van bloedverlies, is het altijd verstandig om de verloskundige te bellen. Ook nu geldt dat het bloedverlies niet altijd reden is tot zorgen, maar het is wel belangrijk om dit met de verloskundige te bespreken. Je kan ons hiervoor elke dag van de week bereiken.
Periode na een miskraam:
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken kan je bloedverlies en/of bruine afscheiding verliezen. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer 4-6 weken.
Veel vrouwen en hun partner maken emotioneel een moeilijk tijd door rondom en na een miskraam. Hoe je hiervan hersteld verschilt voor iedereen. Een nieuwe zwangerschap kan na het doormaken van een miskraam extra spannend zijn. Wij blijven bereikbaar voor jullie als je na een miskraam nog vragen hebt over je (emotionele) herstel. Je bent hierin niet alleen en voor veel vrouwen helpt het om hierover te praten.