De bevalling

De bevalling

Hoe begint en verloopt de bevalling?

Eindelijk is het zover! De bevalling begint. Ook voor ons blijft dit een bijzonder moment. De geboorte van het kindje en de start van jullie gezin is heel intiem. Ons doel is een veilige bevalling voor moeder en kind waar jullie positief op terugkijken. 

Een goede voorbereiding op de bevalling

In de zwangerschap zullen wij jullie helpen in de voorbereiding op de bevalling. We bieden o.a. cursussen aan, geven informatie en bespreken jullie wensen (indien gewenst aan de hand van een individueel geboorteplan). Een goede voorbereiding kan het gevoel van controle verhogen en angst verminderen. Dit heeft een positief effect op de pijnervaring en beloop van de bevalling. Voel je altijd vrij om de vragen te stellen die in je opkomen!

Het begin van de bevalling

Wanneer de bevalling begint, blijft een verrassing. Vanaf 37 weken vinden we het een gezonde termijn waarop de baby geboren mag worden. Slecht 3-4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum en 70% passeert dit. Is de baby bij 41 weken nog niet geboren en wil je afwachten? Dan maken we een echo en zien we je om de dag op de praktijk voor de controles. Rond 33 weken zullen we bespreken wanneer jullie het beste contact met ons kunnen opnemen.

De weeën

Het grootste deel van de bevallingen, wel 90%, begint met weeën. Weeën zijn krachtige, ritmische samentrekkingen van de baarmoeder. Het zorgt ervoor dat de baby dieper het bekken in wordt geduwd en er druk ontstaat op de baarmoedermond. De baarmoedermond is een ‘tuutje’ dat vastzit aan de baarmoeder. Je kan het vergelijken met een ballon. Door de druk die hierop ontstaat zal de baarmoedermond allereerst zachter en korter worden. Vervolgens zal die zich openen. Het openen van de baarmoedermond wordt ook wel ontsluiting genoemd.

Vliezen en het vruchtwater

De vliezen en het vruchtwater hebben in de afgelopen maanden gediend als bescherming voor de baby. 10% van de bevallingen begint met het spontaan breken van de vliezen. Je zult het herkennen aan het vochtverlies. Dit is niet eenmalig een grote plas (zoals men in de films laat zien), maar je zult steeds kleine beetjes vocht verliezen. Het kan zijn dat de vliezen in een later proces van de bevalling scheuren.

Onze steun tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zullen we je helpen bij de ademhaling en adviseren we verschillende houdingen. We volgen jullie behoeftes, met de gezondheid voor moeder en kind voorop. Jullie kunnen altijd aangeven als je iets nodig hebt. Van ons kan je open en eerlijke communicatie verwachten. We zullen er naar streven om het je zo comfortabel mogelijk te maken, we bieden steun en spreken jullie vertrouwen in. Wij begrijpen als geen ander dat het onbekende (gezond) spannend kan zijn. Iedere bevalling loopt anders. Kenmerkend zijn de verschillende fases van de bevalling die geleidelijk in elkaar overvloeien.

Er zijn verschillende fases tijdens de bevalling.

Transformatiefase

Al eerder in de zwangerschap kan je af en toe last hebben van ‘harde buiken’, ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd. Dit kan spontaan ontstaan, maar ook uitgelokt worden door inspanning, stress of ten gevolge van de indaling van het hoofdje van de baby.  De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling. Kenmerkend hiervoor is dat dit vaak (na enkele minuten of uren)wegzakt met rust en warmte. Er zit nog geen ritmisch patroon in. We zien de transformatiefase niet als onderdeel van de bevalling. Soms kan het hier wel geleidelijk in overgaan.

Latente fase

De latente fase is de eerste fase van de bevalling. De weeën starten en nemen toe in frequentie, duur en kracht. Het kan voelbaar zijn in je buik, rug en/of benen. Probeer het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Het mooie van weeën is dat er een pauze tussendoor is. Probeer in deze pauze je ontspanning te zoeken en het lichaam weer rust te geven. In de beginfase kan je nog proberen al liggend de weeën op te vangen. Als de weeën frequenter komen, is het vaak prettig en gunstig om een verticale houding aan te nemen. Voor tips/informatie, lees verder op bevalhoudingen en badbevalling.

In deze fase is niet altijd ontsluiting te verwachten. Het zorgt er in eerste instantie voor dat de baarmoedermond korter en zachter wordt en meer naar voren komt. Het kan zich openen naar 2-5 centimeter. Start pas met timen van de weeën als je toenemende regelmaat ontdekt en actiever op je ademhaling moet letten vanwege de kracht van de weeën. Hoogstwaarschijnlijk zal je in deze fase contact opnemen met ons. Telefonisch zullen wij de situatie uitvragen om vervolgens op huisbezoek te komen. Mocht je in het ziekenhuis of geboortecentrum willen bevallen, willen we niet te vroeg in deze fase vertrekken. Het lichaam is nog vatbaar voor prikkels van buitenaf. Verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat de weeën weer afnemen. 

Actieve fase

Er vindt een versnelling van de bevalling plaats. De weeën zijn nu pittig en je bent genoodzaakt om actiever om te gaan met de kracht hiervan. Wij zullen je hierbij helpen en continue begeleiden. Gemiddeld komende weeën om de 2-3 minuten en houden een ruime minuut aan. Je zal merken dat je meer in je eigen bubbel komt als gevolg van de hormonen (endorfine). Het lichaam maakt natuurlijke pijnstillende stoffen aan. Het hoofdje van de baby komt dieper in het bekken en de verwachting is dat er circa 0,5 - 1 centimeter ontsluiting per uur vooruitgang is. Zeker als je al een keer bent bevallen, kan dit sneller gaan.  

Uitdrijvingsfase

De volledige ontsluiting van 10 centimeter is bereikt. Je lijf geeft dit vaak zelf aan door  persdrang. Door de druk van het hoofd tegen de endeldarm en je stuitje heb je het gevoel dat je onhoudbaar moet poepen. Als het hoofdje diep genoeg in het bekken staat, is het tijd om te gaan persen. Even schakelen, maar volg je lichaam. Waarschijnlijk zal je het persen als prettiger ervaren dan de ontsluitingsweeën. In plaats van het wegzuchten mag je de pijn nu letterlijk ‘wegdrukken’. We zullen je motiveren verschillende houdingen aan te nemen en moedigen je aan. Een verticale houding werkt vaak gunstig op het beloop. Ook voelt dit natuurlijker aan dan de rugligging. Indien gewenst geven we je instructies ten aanzien van het persen (en zuchten om het hoofdje langzaam geboren te laten worden). Gemiddeld duurt het persen voor een eerste kindje 1 uur. Een tweede of volgende baby volgt vaak sneller. De ontmoeting tussen jou en de baby is eindelijk daar!

Nageboorte tijdperk

Wanneer jullie kindje geboren is, komt hij/zij direct op je borst en blijft daar het eerste uur liggen. De navelstreng wordt op zijn vroegst na 3 minuten doorgeknipt. Huid-op-huid contact heeft een positief effect op de binding. Mocht dit vanwege omstandigheden niet bij moeder lukken, wordt nagestreefd dat jouw kindje bij je (bevallings-)partner bloot op de borst komt te liggen.

Niet geheel onbelangrijk is de geboorte van de placenta. Je kan opnieuw kramp in de buik voelen en met nog een keer persen volgt de geboorte van de placenta.