Zwanger, en nu?

Een positieve zwangerschapstest?

Je bent zwanger, en nu? Zodra je bent bijgekomen van de verrassing en de blijdschap gaan er vast allerlei vragen door je hoofd. Wat moet ik regelen? Welke voeding en vitamines zijn goed voor de gezondheid van mijn kindje? Kan ik blijven sporten? Wij beantwoorden dagelijks deze vragen en om je op weg te helpen, hebben wij de eerste stappen voor je op een rijtje gezet.

Wanneer naar de verloskundige?

Een van de eerste stappen na een positieve zwangerschapstest is het maken van een afspraak met een verloskundige. Het is aan te raden om rond week 6 te bellen en meestal ben je al zo'n vijf á zes weken zwanger wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent. Je eerste afspraak wordt vaak gepland in de 8e week van de zwangerschap.

Uitgerekende datum berekenen

Je kunt zelf uitrekenen hoe lang je zwanger bent:

  • Schrijf de datum op van de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
  • Tel de weken vanaf die datum. Zoveel weken ben je zwanger.
  • Ongeveer 40 weken na die datum ga je bevallen. De 40 weken zwangerschap zijn dus geteld vanaf je laatste ongesteldheid en niet vanaf de bevruchting.

Of gebruik onze handige tool om direct je uitgerekende datum te bepalen.

Een verloskundige kiezen die bij je past

Hoe kies je nou een verloskundige die bij je past? Waar moet je op letten?

  • Kijk naar de grootte van een verloskundigenpraktijk: sommige praktijken zijn groot, waardoor je vaak verschillende verloskundigen ziet tijdens spreekuren, sommige bestaan uit slechts één enkele verloskundige waardoor het kan gebeuren dat jouw verloskundige een andere praktijk moet inschakelen bij nood.  
  • Kijk naar de voorzieningen die praktijk biedt: heeft de praktijk de mogelijkheid om zelf echo’s te maken? Mocht dit niet zo zijn dan kan de praktijk bij spreekuren niet direct met een echo naar jouw kleintje kijken als dit nodig is.
  • Kijk ook of de visie en de werkwijze van de praktijk aansluit bij jouw wensen. Dit is vaak iets heel persoonlijks en moet je zelf ervaren.

Zwanger & Zo Verloskundigen Rotterdam

Bij Zwanger & Zo krijg je twee vaste verloskundigen die je gedurende je gehele zwangerschap ziet. Deze leren jou goed kennen tijdens de intake zodat onze zorg aansluit op jouw wensen. Neem goed de tijd om te onderzoeken welke praktijk bij jou past vóórdat je je inschrijft.

Je kunt bij ons altijd een vrijblijvende kennismaking plannen om je hierbij te helpen. Of lees hier alles wat je moet weten over het Zwanger & Zo team.

De verloskundigen van verloskundigenpraktijk Zwanger & Zo Rotterdam

Eerste echo

Bij je verloskundige zal ook een afspraak gemaakt worden voor de eerste echo, tussen de 8 en 14 weken. Die laat zien hoe lang je precies zwanger bent. Ook is te zien of het hartje van je baby klopt.

Wij maken alle echo’s zelf en bij je intake krijg je een vroege echo cadeau zodat je direct je kleintje kan bekijken en je krijgt de eerste baby foto’s mee.  Essentiële informatie over alle echo's tijdens je zwangerschap.

Het grote nieuws delen

Ondanks dat je misschien iedereen direct wilt vertellen dat je zwanger bent, kan het fijn zijn om hier nog even mee te wachten totdat de termijn echo is gemaakt en je het hartje ziet kloppen, de kans op een miskraam is dan namelijk nog maar klein. Je kunt het grote nieuws dan met een gerust hart delen met familie en vrienden.

Die uitgerekende datum zou je kunnen gebruiken bij de aankondiging van het nieuws. Net als de foto van de echo – ook al zie je daar nog maar heel weinig op – het is het eerste teken van leven van dat kleintje in je buik.

Hoe blijf ik gezond tijdens de zwangerschap?

Vitamines

Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om extra foliumzuur (vitamine B11) in te nemen. Dit kan de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby in de eerste weken van de zwangerschap verkleinen. Daarnaast is het verstandig om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.

Let op bij het slikken van multivitamines, omdat deze vaak ook vitamine A bevat. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor multivitaminen speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen.

Eten en drinken

Het is van groot belang om tijdens je zwangerschap goed op je voeding te letten. Hierbij zijn enkele belangrijke adviezen van kracht: vermijd het drinken van alcohol en roken, en eet geen rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas.

Gebruik van medicijnen

Als je medicijnen gebruikt voor een ziekte of van plan bent om te beginnen of te stoppen met een medicijn, is het altijd belangrijk om dit eerst met je verloskundige of huisarts te bespreken. Dit geldt ook als je zelf een medicijn, zalf, kruiden of druppels bij een drogist of winkel hebt gekocht. Sommige middelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby en daarom is het verstandig om altijd het advies van een professional in te winnen.

Zwangerschapskwaaltjes

Zwanger zijn kan helaas ook gepaard gaan met ongemakken, oftewel zwangerschapskwaaltjes. Wat voor de ene vrouw een probleem is, kan voor de andere vrouw juist geen issue zijn. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld de hele dag last van misselijkheid, terwijl andere vrouwen alleen af en toe een zure oprisping hebben.

  • Ochtendmisselijkheid moet eigenlijk zwangerschapsmisselijkheid heten, want je kunt er 24 uur per dag last van hebben.
  • Hoofdpijn. Vooral in het eerste en derde trimester van je zwangerschap geen zeldzaamheid. Overigens: sommige migrainepatiënten zijn tijdens hun zwangerschap juist verlost van aanvallen!
  • Rugpijn is nog een veelvoorkomende kwaal als je zwanger bent. Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. Hierdoor kun je last van pijnklachten krijgen.

De kattenbak verschonen en in de tuin werken?

Hiermee kan je toxoplasmose oplopen, dit wordt veroorzaakt door een parasiet en kan vooral in het begin van de zwangerschap leiden tot een miskraam of het overlijden van de baby. Deze parasiet kan voorkomen in de ontlasting van katten, ongewassen groenten en rauw vlees. Hoewel veel mensen al antistoffen tegen toxoplasmose hebben, is het toch belangrijk om voorzichtig te zijn. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Probeer de kattenbak niet zelf te verschonen
  • Was alle groenten grondig
  • Werk in de tuin met handschoenen aan
  • Wees voorzichtig met tuinafval

Sporten en ontspannen tijdens de zwangerschap

Sporten

Diverse studies tonen aan dat sporten tijdens de zwangerschap tal van positieve voordelen heeft. Door te sporten tijdens je zwangerschap ervaar je minder fysieke klachten en herstel je sneller van je bevalling met een goede conditie. Bovendien brengt sporten tijdens de zwangerschap geen risico's met zich mee voor zowel de moeder als het ongeboren kind, op voorwaarde dat de zwangerschap normaal verloopt.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een uitstekende manier om fit te blijven tijdens je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Het omvat diverse oefeningen en technieken die onder andere bijdragen aan het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het leren opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën door.

Mindfulness

Een cursus mindful zwanger en bevallen is een alternatieve manier om je voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. De cursus richt zich op het creëren van een ontspannen zwangerschap, waarbij je je bewust en intens kunt richten op de ervaring. De cursus biedt technieken om te ontspannen en te leren puffen, en geeft andere nuttige tips over hoe je weeën kunt opvangen.

Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap?

Kinderopvang

Er is een grote vraag naar kinderopvang, waardoor veel kinderdagverblijven wachtlijsten hebben. Om teleurstellingen te voorkomen, is het raadzaam om kinderopvang tijdens de eerste of tweede maand van je zwangerschap te regelen. Het is een goed moment om hiermee te beginnen na de eerste echo, rond de 8 weken zwangerschap. Als je het dan niet regelt, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit regelt tijdens het eerste trimester van je zwangerschap.

Zorgverzekering

Je kunt je zorgverzekering aanpassen aan het einde van het jaar. Het is fijn om te weten dat verloskundige zorg, de bevalling en kraamzorg niet onder het eigen risico vallen. Andere kosten rondom je zwangerschap vallen wel onder het eigen risico, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling en medische nazorg na de bevalling. Het is ook mogelijk om extra verzekeringen af te sluiten, zoals een aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage van kraamzorg of een vergoeding voor een zwangerschapscursus. Als je bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit hebt en behandeling nodig hebt, kan dit een goed idee zijn.

Werk

Als je zwaar werk doet of 's nachts werkt, of als er trillingen, straling of chemische stoffen op je werk zijn, bespreek dan met je werkgever of de bedrijfsarts of er aanpassingen mogelijk zijn. In sommige beroepen is er een grotere kans om bepaalde virussen of bacteriën te krijgen, zoals in de zorg of kinderopvang. Dit kan leiden tot ziektes die schadelijk kunnen zijn voor je baby als je zwanger bent. Bespreek je werk daarom met je verloskundige. Je kunt bloedonderzoek laten doen om te zien of je een ziekte al hebt gehad.

Zwangerschapsverlof

Hoewel je niet verplicht bent om je werkgever meteen te informeren over je zwangerschap, is het wel aan te raden. Na de aankondiging van je zwangerschap geniet je namelijk van ontslagbescherming en andere voorrechten voor zwangere vrouwen. Hoewel het zwangerschapsverlof nog ver weg lijkt als je nog aan het werk bent, moet je werkgever er wel rekening mee houden en vervanging regelen.

Kraamzorg

Je kunt zelf kiezen bij welke organisatie je kraamzorg aanvraagt. Kraamzorg is noodzakelijke zorg en wordt daarom vergoed door elke basisverzekering. Je betaalt wel een eigen bijdrage voor kraamzorg. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je vaak ook de eigen bijdrage vergoed. Het is het beste om kraamzorg te regelen tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap, sommige kleine aanbieders kennen namelijk een aanmeldstop.

Lees verder

Zoals je ziet zijn er veel dingen waar je aan moet denken zodra je zwanger bent. Het begint vaak wel met een verloskundige kiezen die je kan helpen gedurende de komende 9 maanden.