Zwanger enzo | Zwangerschap
15723
page-template-default,page,page-id-15723,page-child,parent-pageid-15718,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zwangerschap

Eerste controle

De eerste controle van uw zwangerschap vindt plaats rond 8 weken zwangerschapsduur.

Deze controle is bedoeld om u kennis te laten maken met de praktijk en om uw gezondheid in kaart te brengen. De verloskundige zal u voorlichten over gezond zwanger zijn en gezond zwanger blijven. U krijgt van de verloskundige uitleg over eventuele testen die u zou kunnen verrichten om meer informatie te krijgen over de gezondheid van het kindje. Deze eerste controle duurt zo’n 50 minuten.

 

Samengevat:

 • Wij geven voorlichting over hoe u gezond zwanger kunt zijn
 • Wij stellen u vragen over uw gezondheid, uw partners gezondheid en uw beide families
 • U kunt terecht met al uw vragen over zwanger zijn
 • Er wordt een verwijzing voor een bloedonderzoek meegegeven.
 • Er wordt een verwijzing voor een eerste echo meegegeven.
 • U krijgt te horen wat u van de verloskundigen kunt verwachten tijdens de controles

 

Kent u Moeders voor Moeders? Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kijk hier hoe u andere stellen kunt helpen.

Vervolgcontroles

In totaal zult u tijdens de zwangerschap zo’n veertien keer op controle komen. In het begin van de zwangerschap zit hier meer tijd tussen, aan het einde van de zwangerschap zien we u iedere week.

De vervolgcontroles nemen minder tijd in beslag, gemiddeld zo’n 15 minuten per controle.

Tijdens de vervolgcontroles zullen we uw bloeddruk meten, zwangerschapsklachten met u bespreken en vragen beantwoorden. Uiteraard controleren we iedere afspraak hoe de baby groeit en luisteren we naar het hartje.

Wij begeleiden u met de voorbereiding op de bevalling en het geven van borstvoeding, allemaal afgestemd op uw persoonlijke situatie. Omdat geboortewensen kunnen verschillende, zullen wij ook uitgebreid de tijd nemen om een eventueel geboorteplan met u te bespreken.

Voor meer informatie over de zwangerschap lees ook de folder ‘Zwanger!’.

 

Samengevat:

 • Bloeddrukmeting
 • Controle van de groei van de baby
 • Luisteren naar het hartje
 • Voorlichting over zwangerschap
 • Begeleiding met voorbereiding op bevalling
 • Voorlichting over borstvoeding
 • Beantwoorden van vragen.
Wat moet u regelen?
 • Kraamzorg, aanvragen voor de 16 weken.
 • Zorgverzekering op de hoogte brengen.
 • Kraampakket aanvragen bij zorgverzekeraar.
 • Breng op een zeker moment uw werkgever op de hoogte. Bent u zelfstandig ondernemen? Kijk op de website van het UWV naar de tegemoetkomingen. UWV – zwangerschaps- en bevallingsuitkering.
 • Kinderopvang
 • Erkenning van de ongeboren vrucht
 • Wilt u bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum? Zorg dat uw naam en verzekeringsgegevens bekend zijn in het ziekenhuis.
Echo’s en prenatale screening

Tijdens uw zwangerschap krijgt u verschillende echo’s en bloedonderzoeken aangeboden. De verloskundige zal deze aan u voorleggen en u kunt vervolgens kiezen of u dit wilt laten uitvoeren.

Een aantal onderzoeken staat hieronder beschreven:

 

 • Prenatale screening

Tijdens de eerste controle kan de verloskundige u op verzoek voorlichten over de mogelijkheid tot prenatale screening.

In Nederland heeft iedere zwangere vrouw de mogelijkheid om extra onderzoeken te laten verrichten in de zwangerschap. Dit wordt de prenatale screening genoemd.

Onder prenatale screening vallen de NIP-test en de combinatietest voor onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau en de 20-weken echo voor onderzoek naar structurele afwijkingen bij de baby.

Kinderen met Downsyndroom hebben een verstandelijke beperking en vaker gezondheidsproblemen. Hun ontwikkelingsmogelijkheden kunnen variëren.

Kinderen met het syndroom van Edwards of Patau overlijden vaak voor of rondom de geboorte. Zij worden zelden ouder dan een jaar. De kinderen hebben vaak ernstige lichamelijke afwijkingen en een ernstige verstandelijke beperking.

 

De NIP-test:

Per 1 april 2017 is het mogelijk voor iedereen in Nederland met een Nederlandse zorgverzekering om de NIPT te laten verrichten. De kosten voor de NIPT moet u voor een deel zelf betalen.

De NIP-test is een bloedonderzoek waarbij in het bloed van de zwangere vrouw gekeken wordt naar stukjes DNA van de placenta. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Op deze manier wordt onderzoek verricht naar kinderen met het syndroom van Down, Edwards en Patau.

Het bloed voor de NIPT wordt afgenomen na 11 weken zwangerschapsduur.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

 

De combinatietest:

De combinatietest: een kansberekening naar het syndroom van Down (trisomie 21), syndroom van Edwards (trisomie 18) en syndroom van Patau (trisomie 13).

Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig, u kiest zelf of u deze test wilt laten verrichten. U moet de kosten zelf betalen. Indien u goed verzekerd bent, kunt u dit mogelijk vergoed krijgen.

Voor de combinatietest zijn drie uitkomsten nodig:

 • Een bloedonderzoek naar twee hormoonwaarden, tussen 9 en 14 weken zwangerschap
 • Een echo om de nekplooi van de baby op te meten tussen 11 en 13 weken zwangerschap
 • De leeftijd van de moeder

De uitslag die u krijgt is een kansberekening. De test geeft geen zekerheid of u kindje wel of geen van de bovenstaande syndromen heeft.

Een lage kans is een kans van 1 op 201 of lager. De test is dan klaar en u kunt geen verder onderzoek verrichten.

Een hoge kans is een kans van 1 op 200 of groter. U kunt dan kiezen voor verder onderzoek.

De verloskundige zal u hier verder over voorlichten.

Er zitten geen risico’s aan de combinatietest. Indien u een verhoogde kans uit de test krijgen en verder onderzoek laat verrichten in het ziekenhuis, zitten aan een vruchtwaterpunctie of vlokkentest wel risico’s voor de zwangerschap. Vervolgonderzoek middels de NIPT brengt geen risico’s met zich mee.

 

 

Meer informatie over de NIPT en de combinatietest kunt u lezen op de website: ‘Informatie over de screening op Downsyndroom’.

 

De 20-weken echo:

Deze echo kan verricht worden voor onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen bij de baby, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek gebeurt rond 20 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig.

 

Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo gezien zouden kunnen worden:

 • Open ruggetje
 • Open schedel
 • Waterhoofd
 • Hartafwijkingen
 • Breuk in het middenrif
 • Breuk in de buikwand
 • Afwijkingen aan de darmen
 • Ontbreken of afwijken van de nieren
 • Ontbreken of afwijken van botten
 • Afwijkingen aan armen of benen

 

De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op de echo.

Als bij uw ongeboren kind een lichamelijke afwijking wordt gevonden, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk.

De 20-weken echo wordt gemaakt door de echoscopisten van Wereldkind.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Meer informatie over de 20-weken echo kunt u lezen in de folder ‘Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek’.

 

 

 • Termijnecho

Tijdens de eerste controle zullen we een afspraak maken voor de termijnecho. Deze echo is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen.

De termijnecho vindt plaats bij 11 weken zwangerschapsduur. Deze echo wordt vergoed door uw verzekering.

 

 • Groeiecho

Deze echo kan op indicatie verricht worden om de groei van de baby te controleren.

 

 • Liggingsecho

Deze echo kan op indicatie verricht worden om de ligging van de baby te controleren.

 

 • Bloedonderzoek:

Na de eerste controle zal de verloskundige u een verwijsbrief meegeven om een bloedonderzoek uit te voeren. Dit bloedonderzoek kijkt naar uw bloedgroep en eventuele antistoffen die in het bloed kunnen zitten, er wordt gekeken naar de geslachtsziektes HIV, lues en hepatitis B, ook worden uw ijzer- en suikergehalte bepaald. Voor mee informatie over dit bloedonderzoek kunt u hier lezen.

Voorbereiden op de bevalling

Tijdens de zwangerschap zal de verloskundige u helpen met de voorbereiden voor de bevalling. Veel vrouwen vinden het fijn om in de zwangerschap een cursus te volgen om hier meer over te leren. De verschillende cursussen geven u informatie over wat u kan verwachten tijdens een bevalling, maar ook hoe u het beste met de weeën kunt omgaan. Voorbeelden van cursussen zijn zwangerschapsyoga, cursus Samen Bevallen, hypnobirthing of haptonomie.

Steeds vaker wordt er ook een geboorteplan geschreven. In dit geboorteplan kunnen wensen voor begeleiding tijdens de baring benoemd worden. Wij helpen u graag met het opstellen van een geboorteplan indien u dit wilt.

Miskraam en bloedverlies

1e trimester:

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. In ongeveer de helft van gevallen is dit bloedverlies onschuldig, zoals bijvoorbeeld bloedverlies veroorzaakt door de innesteling van het vruchtje in de baarmoeder, of door het springen van een bloedvaatje op de baarmoedermond. Het bloedverlies stopt dan vanzelf.

 

In de andere helft van de gevallen, wordt bloedverlies veroorzaakt door een miskraam.

Tijdens een miskraam wordt het vruchtje uitgestoten. Het bloedverlies gaat vaak gepaard met menstruatieachtige krampen.

De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel.

Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder kan groeien.

 

Wat moet u doen bij bloedverlies?

Breng de verloskundige op de hoogte, zij kan uw vragen beantwoorden en een afspraak maken voor een echo.

Indien u heftige buikpijn heeft, moet u de verloskundige direct op de hoogte brengen

Houdt de hoeveelheid bloedverlies in de gaten. Een miskraam kan bloedverlies geven zoals een ruime menstruatie. Wanneer u zich niet goed voelt of flauwvalt moet u direct bellen.

Bij koorts moet u de verloskundige bellen.

 

Periode na een miskraam

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken bestaat er vaak nog wat bloedverlies en/of bruine afscheiding. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer 4-6 weken. Veel vrouwen (en ook hun partner) maken emotioneel een moeilijk tijd door. De verwerking van een miskraam verschilt voor iedereen. Een nieuwe zwangerschap kan na het doormaken van een miskraam extra spannend zijn. Neem om die reden dan ook op tijd contact op met de verloskundige voor begeleiding.

 

2e en 3e trimester:

Wanneer er later in de zwangerschap, na 16 weken, sprake is van bloedverlies, is het altijd verstandig om de verloskundige te bellen. Zij kan de ernst van dit bloedverlies inschatten en een afspraak met u inplannen.

Voeding

Tips voor gezonde voeding in de zwangerschap:

 • Eet niet voor 2! Dit is niet nodig
 • Pas op met suiker, je bent gevoeliger voor het ontwikkelen van zwangerschapssuikerziekte
 • Eet geen rauw vlees
 • Eet of drink geen producten die van ongepasteuriseerde melk worden gemaakt
 • Eet geen vacuümverpakte vis
 • Eet geen orgaanvlees, dit in verband met te grote hoeveelheid vitamine A

 

Een gezonde, gevarieerde voeding kan aangevuld worden met zwangerschapsvitaminen. Extra vitamine D is aan te bevalen.

 

Voor informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, kijk op voedingscentrum.nl.