Zwanger enzo | Kraamtijd
15731
page-template-default,page,page-id-15731,page-child,parent-pageid-15718,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Kraamtijd

In de eerste week na de bevalling helpt de kraamverzorgster mee in de verzorging van de baby. Zij zal u begeleiden met de borstvoeding, controles uitvoeren bij u en de baby en een deel van uw huishouden overnemen indien u dit wenst.

Ook de verloskundige komt langs de eerste week. Zij is er ter ondersteuning maar ook voor de medische controle. De verloskundige is ook degene die de hielprik uitvoert.

 

Houdt u er rekening mee dat de baby binnen 3 dagen na de geboorte aangegeven moet worden bij de gemeente!

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest ideale voeding voor de groei en ontwikkeling van uw kind. Het bevat antistoffen die uw kind tegen infecties beschermt. Daarnaast zullen bij kinderen van ouders met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen, minder vroeg en minder hevige klachten ontstaan. Borstvoeding bevat vrijwel alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Daarnaast bevat het extra’s zoals extra vetzuren voor een optimale neurologische ontwikkeling. Borst gevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder risico op suikerziekte, overgewicht, darmklachten en botontkalking. Vrouwen blijken op latere leeftijd een lager risico te hebben op borstkanker en eierstokkanker wanneer zij borstvoeding hebben gegeven.

Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Dat wil zeggen: hoe vaker de baby aan de borst zuigt, hoe meer melk het lichaam gaat produceren. Het is erg belangrijk dat de baby vanaf het begin goed aangelegd wordt. Vraag hierbij om hulp van de verloskundige of de kraamverzorgster. Als de baby goed aangelegd is, doet het voeden in principe geen pijn. Het “aanhappen” kan wel even pijnlijk zijn. Indien er problemen zijn met de borstvoeding kan het zijn dat wij u doorverwijzen naar onze lactatiekundige, Jessie Budding (www.praktijkjessie.nl). Zij is gespecialiseerd in het begeleiden rondom de borstvoeding. Zij komt dan bij u thuis en zij kan door middel van observatie praktische tips aan u gegeven om borstvoeding een ontspannen en prettige ervaring voor u te maken. Jessie geeft ook voorlichtingsavonden bij ons, om u een goede voorbereiding te geven op de borstvoedingsperiode. Vraag hiernaar tijdens een van uw controles!

 

Voor de bloedstolling in het lichaam heeft de baby vitamine K nodig. De lever van een pasgeborene is nog niet rijp en kan deze vitamine niet zelf aanmaken. De borstvoeding bevat onvoldoende vitamine K, daarom is het nodig de vitamine K vanaf de 8e dag dagelijks aan uw baby te geven. Na de 3e maand kan de baby de vitaminen zelf produceren en kunt u met de toediening stoppen. Het consultatiebureau kan u hierbij adviseren. Vitamine K is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Indien u kunstvoeding geeft hoeft u deze vitamine K niet extra toe te dienen.

Alle kinderen krijgen vanaf de 8e dag vitamine D toegediend. Dit mag u blijven doen tot de leeftijd van 4 jaar is bereikt.

 

Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt met vragen omtrent borstvoeding. De meest bekende zijn;

Als u flesvoeding gaat geven geldt dat alle merken even goed zijn. Let wel op dat het voeding betreft voor baby’s van 0-6 maanden. Op de verpakking staat hoe de voeding moet worden klaargemaakt. Als u voor flesvoeding gekozen heeft, haalt u dan vast een pakje in huis samen met flessen en spenen. In principe wordt gestart met het geven van 10 ml voeding. Dit wordt per dag met 10 ml opgevoerd, tenzij uw verloskundige anders aangeeft. De kraamverzorgende kan u adviseren over de bereiding van de voeding en het geven van de fles. Flesvoeding bevat in tegenstelling tot borstvoeding wel voldoende vitamine K en extra toediening is dus niet nodig.

Hielprik

In de eerste week wordt u aangeboden om de hielprik bij de baby te laten uitvoeren. Er worden een aantal druppels bloed bij de baby afgenomen welke nagekeken worden op zeldzame erfelijke ziektes.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig, er zitten geen kosten aan verbonden.

Lees nu meer: Hielprik.

Gehoortest

De gehoortest wordt op het consultatiebureau verricht. U ontvangt hiervoor een uitnodiging in de eerste week na de geboorte.

Anticonceptie

Indien u borstvoeding geeft, bestaat er een mogelijkheid dat de eisprong tegen gegaan wordt door het borstvoedingshormoon. Echter is dit niet altijd het geval en kunt u dus gewoon weer zwanger raken nadat u kortgeleden bevallen bent. Denk daarom altijd op tijd aan het gebruiken van anticonceptie wanneer u weer gaat vrijen.

De verloskundige zal dit met u bespreken aan het einde van de kraamweek.

Meer informatie over anticonceptie na de geboorte en tijdens borstvoeding: anticonceptie na de bevalling.